Allen samen tegen Corona!

Op 16 maart 2020

Het coronavirus heeft ook Vlaanderen bereikt in alle hevigheid. Drastische maatregelen werden genomen om de verspreiding van het virus te beperken en om de volksgezondheid veilig te stellen.

Ook in onze gemeente ondergaan de mensen – maar ook bedrijven en verenigingen – de gevolgen van de coronacrisis. Gezien de grote inspanning die van iedereen worden gevraagd om het virus in te dijken, moet ook iedereen die de gevolgen van de genomen maatregelen draagt evenzeer kunnen rekenen op de solidariteit van onze gemeenschap zegt gemeenteraadslid Guido Van Den Veire.

Om de lasten te spreiden, stelt N-VA Assenede voor:

1) Verschillende restaurants schakelen noodgedwongen over van klassieke bediening naar afhaal- en/of thuisbezorgingsdienst. Zet de zaken die zo’n alternatief organiseren in de kijker door ze op de gemeentelijke website op te lijsten. Hetzelfde is mogelijk voor winkels die in het weekend moeten sluiten maar die wel over een webshop beschikken.

2) Nu veel handelszaken gedwongen gesloten zijn in het weekend kunt u winkeliers de gelegenheid geven om tijdelijk hun sluitingsdag te verplaatsen. Zo kunnen ze van maandag tot vrijdag open zijn. Dat kunt u combineren met het verlaten van het sluitingsuur, bijvoorbeeld naar 20 uur ‘s avonds. Naast het positief effect voor de omzet van de handelaars kan de grotere spreiding van klanten zeker geen kwaad.

3) Dat verenigingen die activiteiten hebben moeten afzeggen in gemeentelijke zalen of met huur van gemeentelijke infrastructuur (zoals bv. via de uitleendienst), de huurgelden of de eventuele annulatievergoedingen niet zouden moeten betalen. Reeds betaalde huurgelden zouden moeten worden teruggestort.

4)Om de getroffen ondernemers wat financiële ademruimte te geven, kunnen gemeenten horecazaken vrijwaren van de een of meerdere belastingen. Hiervoor denken wij aan de de belasting op het houden van terrassen. Deze maatregel kan de zaken een duw in de rug geven na opheffen van de maatregelen.

N-VA Assenede roept op tot maximale samenwerking. Iedereen dient zijn handen in elkaar te slaan om het virus te verslaan. Onze gemeente nam al veel terechte en goede maatregelen en wij zullen ons constructief blijven opstellen en onze hulp aanbieden. We willen ook de gemeentelijke diensten danken voor hun inzet en goede werk in deze tijd zegt N-VA Voorzitter Cedric Pauwels.

Standpunt van de meerderheid:

Het college besliste dat de huur voor gemeentelijke infrastructuur of voor uitleenmaterialen bestemd voor activiteiten die nu niet kunnen doorgaan niet moeten betaald worden. Daarnaast gaat men ook akkoord om de sluitingsdag te verplaatsen. Verder zal men met de interne diensten bekijken om te zien of het oplijsten van afhaal- en thuisbezorgingsdiensten op de website zinvol en haalbaar zijn.

Update 1: Door het MB van 23/03/2020 is het niet mogelijk de sluitingsdag te verplaatsen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is