U bent hier
Boekhoute op een eiland: een jaar van vervoersproblemen

Het openbaar vervoer in Boekhoute is al ruim een jaar een groot probleem. Niet alleen het beperkte aanbod aan bussen, maar ook het logge en weinig gebruiksvriendelijke flexvervoersysteem zorgen ervoor dat Boekhoutenaren zich geïsoleerd voelen. Dit dossier roept veel emotie op: kinderen die niet tijdig of zelfs helemaal niet op school geraken, ouderen die afgesneden worden van essentiële voorzieningen. Dit verdient de nodige aandacht. Maar naast de emotionele impact is ook de complexiteit van dit probleem een groot struikelblok. We lichten graag toe hoe de vork in de steel zit.
Een moderniseringsplan met onverwachte gevolgen
De modernisering van De Lijn werd door de vorige Vlaamse regering uitgerold als een noodzakelijke maatregel om de financiële haalbaarheid en kostenefficiëntie van het openbaar vervoer te waarborgen. Er was nooit de intentie om de dienstverlening af te bouwen; integendeel, de budgetten werden verhoogd van 800 miljoen naar 1,2 miljard euro. De realiteit leerde echter dat een efficiëntieoefening nodig was om het snel stijgende werkingsbudget van De Lijn in toom te houden.
De verantwoordelijkheid voor deze oefening werd doorgeschoven naar De Lijn en de lokale besturen, die gebundeld werden binnen de vervoersregio’s. Zij stonden het dichtst bij de realiteit en konden het plan het best uitrollen.
Waarom viel Boekhoute uit de boot?
De criteria die de vervoersregio hanteerde waren duidelijk, maar speelden in het nadeel van Boekhoute. Lage reizigersaantallen en de nadruk op het versterken van het kernnet leidden ertoe dat het dorp zijn vaste busverbindingen verloor. Dit zorgde voor een schrijnende situatie, waarin bewoners afhankelijk werden van een onbetrouwbaar flexvervoersysteem dat onvoldoende tegemoetkomt aan hun noden.
Samenwerking is de sleutel
Over partijgrenzen heen zijn er al verschillende initiatieven opgestart, maar een structurele oplossing blijft voorlopig uit.
“De afgelopen periode doken de wildste geruchten op, maar die helpen de zaak niet vooruit. Alleen samenwerking over partijgrenzen heen en op bovengemeentelijk niveau kan tot verbetering leiden. Wij als N-VA zullen hier altijd voor blijven pleiten. Van Boekhoute tot Brussel!” zegt afdelingssecretaris Geert Noteboom