Definitieve bescherming oorlogsmonument Bassevelde

Op 2 december 2011

PERSBERICHT 

Vlaams minister Geert Bourgeois biedt de definitieve bescherming aan het oorlogsgedenkteken  te Bassevelde - oorlogsmonument WO I en WO II van beeldhouwer Aloïs De Beule -  omwille van zijn artistieke, historische en sociaal-culturele waarde.

 

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft de definitieve bescherming van  37 oorlogsgedenktekens van WO I en WO II in Oost-Vlaanderen ondertekend.

 In dit beschermingsdossier is gekozen om de gedenktekens op te nemen, die opgericht zijn ter herinnering aan de gesneuvelde soldaten en burgerslachtoffers van de lokale gemeenschap. Het gaat hier niet om de louter militaire heldenmonumenten, maar eerder om de gedenktekens opgericht door de gemeente of parochie. Deze monumenten staan vaak op een beeldbepalende en centrale plaats in de gemeente, in de nabijheid van het gemeentehuis of aan de parochiekerk. Verder zijn ook de eerder militaire gedenktekens geëvalueerd.

 De 37 gedenktekens zijn geselecteerd op basis van hun bijzondere artistieke waarde en hun historisch en sociaal-cultureel belang. In dit beschermingsdossier is dus geopteerd voor vrijstaande driedimensionale uitgewerkte monumenten met veelal figuratief werk.

 Oorlogsmonumenten van WO I en II herinneren niet alleen aan de krijgsverrichtingen,” verduidelijkt minister Bourgeois, “maar ook aan de traumatische gebeurtenissen waardoor een land, streek of gemeente werd getroffen. Als herdenking aan die grote gebeurtenissen is de aanplant van vrijheidsbomen een opvallende daad, die deel uitmaakt van een sterk verspreide volkse traditie. Op de plaatsen waar een vrijheidsboom het gedenkteken flankeert, wordt hij dan ook mee beschermd.

 Voorzitter Sabina De Craecker: ‘Met groot genoegen mocht ons bestuur vernemen dat voor Groot-Assenede het oorlogsgedenkteken uit Bassevelde werd uitgekozen en wordt beschermd als monument, wegens zijn artistieke, historische en sociaal-culturele waarde.

De eer valt te beurt aan het oorlogsmonument WO I en WO II voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van staande op een imitatierotspartij en omgeven door een plantsoen met twee vrijheidsbomen van beeldhouwer Aloïs De Beule.’

  

N-VA Afdelingsbestuur Assenede

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is