ENKELE BEDENKINGEN - door André De Winne

Op 27 december 2014

Links en rechts komen de tongen stilaan los.

De reacties op de besparingen bij de burger zijn verdeeld. Velen vinden ze niet evenredig verdeeld over alle schouders van de bevolking. Hebben ze gelijk ?
Men kan daar veel heen en weer over discussiëren. Feit is: wil men onze kinderen nog een aanvaardbare welvaart in de toekomst geven, dan kunnen we niet anders dan een paar jaar “op onze tanden bijten” Dat is inderdaad niet leuk.

Velen hoopten op “de kracht van verandering”.
Die wordt nu mogelijk gemaakt, dankzij de nieuwe beleidsploeg met N-VA op kop.
Burgers zijn meestal ongeduldig en willen de verandering snel zichtbaar.
Maar komen tot een andere wending in een democratie heeft ‘veel tijd’ nodig.
Ook de machtigste man in onze Westerse wereld Obama heeft het aan het begin van z’n eerste ambtstermijn meermaals te verstaan gegeven.  Dat is niet anders hier in Vlaanderen en België.

We zullen de besparingen een langere tijd voelen, om daarna betere economische tijden te verwachten.
De ondernemingen zullen nu toch de kans krijgen hun “goodwill” te tonen om te investeren, aan economische uitbreiding te doen en alzo voor bijkomende JOBS te zorgen. Want dat is in deze aanslepende crisistijd voor de burgers broodnodig.
We kunnen dit in een democratie vertalen naar het basisbegrip waarop een democratie gezond kan functioneren en dat is: burgerzin.
Zeker de middenklasse draagt een zware last i.v.m. de op hen afkomende besparingen. Wel, het is nu aan de “vermogende” klasse om eveneens hun burgerzin te tonen, zo niet, zal de modale burger zich in de toekomst andermaal bedrogen voelen en dat zou kunnen gevolgen hebben voor de geloofwaardigheid in de zo broodnodige “democratie”…

André De Winne

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is