Hondenlosloopweides in alle deelgemeenten

Op 20 september 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Van heel wat hondenliefhebbers kreeg N-VA Assenede de vraag om in onze deelgemeenten hondenlosloopweides aan te leggen. Wij speelden die vraag door aan de gemeenteraad.

Sabina De Craecker: “In het politiereglement van de zone Assenede-Evergem staat dat honden aangelijnd moeten zijn. En zo hoort het ook: veiligheid voor mens en dier primeert. Maar als je je hond constant aangelijnd moet houden, en je beschikt niet over een grote tuin, dan is het moeilijk om een hond met veel energie voldoende beweging te geven. Bovendien zijn er ook andere positieve kanten aan zo’n losloopweide: niet alleen de honden socialiseren met elkaar, maar ook de eigenaars. In alle vrijheid en – belangrijker nog – in alle veiligheid kunnen bewegen is belangrijk, voor zowel mens als dier.”
 
De N-VA-fractie wijst erop dat aan die losloopweides geen groot kostenplaatje vasthangt. Er zijn zeker groenzones waar zo’n weide gemakkelijk te realiseren is. Sabina De Craecker: “Het evenemententerrein bijvoorbeeld, dat er voor het overgrote deel van het jaar verlaten bijligt, kan perfect dienen als eerste proefproject. Uiteraard moeten er voorzieningen zijn zoals een vuilnisbakje en een goede afsluiting. Ook een reglement is nodig, zodat hondenliefhebbers weten hoe ze de weide correct moeten gebruiken. Zo moeten ze er, net zoals op straat, de hondenpoep opruimen.”
 
Het voorstel door de N-VA fractie kan men terugvinden in de notulen van de gemeenteraad van 29 November 2018.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is