N-VA Assenede kaart groepsaankoop onveilige mondmaskers aan

Op 13 mei 2020

In de kranten van 22/04 – 24/04 – 08/05 en 11/05 j.l. wordt de groepsaankoop en de bedeling van 75.000 mondmaskers voor de inwoners van de Meetjeslandse gemeenten Eeklo, St. Laureins, Kaprijke, Assenede, Zelzate en Wachtebeke aangekondigd.

Onze N-VA afdelingen waren zeer verheugd over dit initiatief, gericht op de bescherming van onze inwoners. De stoffen comfortmaskers zouden herbruikbaar, wasbaar en gecertificeerd zijn. Perfect veilig dus, volgens burgemeester Luc Vandevelde (SMS), die zijn leverancier op zijn woord geloofdezonder enig tastbaar bewijs. Op het moment van de beslissing tot aankoop door de respectievelijke burgemeesters, was er nog geen bekrachtiging door de schepencolleges èn waren de keuringsattesten zelf (nog) niet voorhanden. Men gaf het mandaat tot aankoop op ‘erewoord’ van de burgemeester van Eeklo en zijn leverancier - een keukenbouwer uit Eeklo. Die beweerden dat alle mondmaskers volgens de officiële richtlijnen van de overheid werden aangeleverd, met certificaat. Er werd bovendien slechts één handelaar aangesproken om offerte te maken. 

Was het echt zo hoogdringend dat men geen drie offertes kon aanvragen, zoals voorzien bij aanbesteding? 

Gezien de vele saga’s rond levering van onveilige en onbetrouwbare mondmaskers ging bij onze lokale N-VA mensen een alarmbel af. Volgende punten trokken de aandacht:

1) De maskers werden besteld in Bulgarije. Waarom? 

In België zijn er verschillende firma’s die vlugger konden leveren aan minstens dezelfde prijs.
Bulgarije zette de uitvoer van medisch materiaal, zoals schorten, gel en mondmaskers, stop sinds maart 2020.

2) De communicatie, rond het materiaal waaruit de mondmaskers gemaakt zijn, blijkt verschillend.

3) Geen bewijzen van geldige certificaten en veiligheidstesten:
De uiteindelijk verkregen, dubieuze attesten over de aangeleverde mondmaskers blijken verre van betrouwbaar en gecertificeerd zijn. Deze attesten komen uit verschillende landen, waaronder Zwitserland, Duitsland, Italië, Turkije… en komen van verschillende organisaties. Het is niet te achterhalen of deze attesten ook maar enige betrekking hebben op de geleverde maskers of hun onderdelen, of op de toeleverancier.

4) Heeft het gemeentebestuur niet teveel geld uitgegeven? De BTW is 6% en niet 21. De overheid betaalt deze terug indien de maskers gratis worden uitgedeeld. De verkoopprijs van 1,85 euro is dus niet correct! Sommige gemeenten betalen een hogere prijs ondanks de groepsaankoop. Waarom?

Hoe hoog ligt de gemiddelde aankoopprijs in Bulgarije? De leverancier beweert er geen winst op te maken!?

5) N-VA vraagt onderzoek of er een correcte aanbesteding plaatsvond 
We betreuren dat de burgemeesters niet de tijd namen om de attesten op voorhand op te vragen en grondig te controleren op echtheid en juistheid, vooraleer de bestelling te plaatsen? Wij vragen ook een onderzoek of de aanbesteding op een correcte manier gebeurd is.

Wij namen onze verantwoordelijkheid en liet een masker grondig testen en onderzoeken in een door de overheid erkend labo (HEX). Het gaat over de veiligheid en de bescherming van onze inwoners voor dit levensgevaarlijke virus; dan mogen we geen enkel risico nemen. De resultaten van de test zijn duidelijk. De betrouwbaarheid van deze comfortmaskers is onvoldoende. Wat de waarde is van de bijgeleverde attestenis een vraagteken. De betrokken N-VA afdelingen raden het gebruik van de geleverde mondmaskers ten sterkste af. Wij vragen aan de burgemeesters in kwestie om actie te ondernemen, de maskers terug te halen (niet te bedelen)en eist volledige financiële compensatie van de leverancier.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is