Openbare werken: tijd voor een gestructureerde aanpak

Op 26 maart 2025

Oosteeklo wordt al geruime tijd geteisterd door openbare werken. Ook in andere gemeenten hebben inwoners en handelaars hun deel van de hinder moeten verwerken. Denk maar aan de Posthoorn in Boekhoute, de Kraaigemstraat in Bassevelde en de Burgstraat in Assenede. Dergelijke werken brengen grote uitdagingen met zich mee, waarbij onvoorziene omstandigheden vaak tot extra hinder leiden. Toch ziet N-VA een patroon in de manier waarop deze werken verlopen, een patroon dat de frustraties bij de bevolking alleen maar aanwakkert. Los van onvoorziene situaties is er volgens N-VA nog veel ruimte om openbare werken stapsgewijs en planmatig aan te pakken, met meer structuur en duidelijkheid voor iedereen.

Gebrekkige communicatie en chaos

Veel problemen beginnen al voor de start van de werken. De communicatie verloopt vaak gebrekkig, wegomleggingen worden onduidelijk of foutief aangegeven, lokale zelfstandigen krijgen onvoldoende begeleiding bij het verkrijgen van compensaties en inwoners worden voor voldongen feiten geplaatst. Zelfs ambulances verliezen kostbare tijd doordat ze vast komen te zitten in de werken. Daarom roept N-VA op tot een analytische aanpak die begint vóór de eerste schop in de grond gaat en doorgaat tot na de oplevering van de werken. Volgens de partij mogen werkzaamheden niet starten zolang belangrijke parameters niet zijn vervuld.

Een checklist als essentieel instrument

N-VA pleit voor de invoering van een duidelijke checklist die bij elk openbaar werk moet worden gehanteerd. Er moet vooraf duidelijk gecommuniceerd worden via een omzendbrief met alle nodige informatie. Inwoners moeten weten of ze nog op hun oprit kunnen, of er doorgang is voor fietsers en welke wijzigingen er zijn in de dienstregeling van het openbaar vervoer. Ook moet helder zijn waar inwoners met hun afval terechtkunnen en of lokale handelaars correct zijn begeleid naar de juiste instanties voor eventuele compensaties. Daarnaast moeten alle omleidingsborden correct en overzichtelijk opgesteld staan, en moet de aannemer zich houden aan de veiligheidsnormen.

Een checklist zoals deze zou niet alleen vóór de werken moeten worden gebruikt, maar ook tijdens en na de uitvoering. Dit kan helpen om problemen tijdig te signaleren en snel op te lossen, waardoor de hinder voor alle betrokkenen beperkt blijft. Daarnaast kan een gemeentelijke coördinator een waardevolle rol spelen in het opvolgen en professionaliseren van het proces.

Meer aanwezigheid op de werf

“Onze inwoners stellen zich steeds zeer meegaand en begripvol op. Ik heb diep respect en bewondering voor hun geduld,” stelt partijraadslid Cedric Pauwels. “Ik ben ervan overtuigd dat we met deze kleine ingrepen de werking verder kunnen professionaliseren en de terechte frustraties van onze inwoners kunnen verminderen. Een checklist en meer aanwezigheid op de werf van politiek verantwoordelijken zouden een wereld van verschil maken.”

Het is tijd om een structurele aanpak te hanteren die efficiëntie en transparantie garandeert. Enkel zo kunnen we openbare werken uitvoeren met een minimale impact op het dagelijks leven van inwoners en ondernemers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is