Wonen in Den Aster Oosteeklo wordt duurder

Op 4 april 2019, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Wonen in Den Aster wordt duurder!

In de gemeenteraad van januari legde het gemeentebestuur de indexering van de dagprijs voor serviceflats in Den Aster voor. Uit onze controle bleek dat het om een gemeentelijke index ging, niet om een wettelijke. Voor de bewoners zou er 15,90 euro per maand of 190,80 euro per jaar bijkomen op hun factuur. N-VA Assenede kon daarmee niet akkoord gaan.

Voor bewoners met een klein pensioen weegt de verhoging zwaar door. Ze krijgen bovendien al een stevige elektriciteitsfactuur voorgeschoteld: gemiddeld 190 euro per maand per woning. Die is te wijten aan de zwaar verouderde accumulatieverwarming. Waarom worden de oude toestellen niet vervangen?

Hoge energiefactuur

De toestellen zijn ongeveer achttien jaar oud en beantwoorden niet meer aan de huidige normen. Boven hebben zij veel minder rendement. Geen goede zaak dus, noch voor de bewoners noch voor ons klimaat. Met hedendaagse hogerendementsverwarming zou de energiefactuur kunnen dalen met ongeveer 60 tot 70 euro per maand. Dat zou zowel de koopkracht van onze bewoners als het klimaat ten goede komen.

De N-VA vindt dat de bewoners van Den Aster al genoeg kosten hebben en stemde tegen de verhoging van de huur. Helaas keurde de meerderheid die unaniem goed, waardoor alle bewoners voortaan ruim 190 euro per jaar meer betalen, bovenop hun hoge elektriciteits- factuur.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is