Geen ruimte voor verdraaiingen: N-VA brengt duidelijkheid in dossier kinderopvang Bassevelde

Op 11 april 2025

Wij nemen u mee naar september 2024.
Toen N-VA vernam in welke staat de Basseveldse kinderopvang verkeerde, ondernamen we onmiddellijk actie. Wat we ontdekten, was onthutsend: loshangend pleisterwerk, een elektrische installatie die niet vingerveilig was, open kieren in deuropeningen, enkel glas, vochtplekken, een totaal ondermaatse sanitaire infrastructuur en een pijnlijk gebrek aan een brandtrap voor evacuatie vanaf het eerste verdiep.

En dit alles in een gebouw waar dagelijks kinderen werden opgevangen. Dat het om een geklasseerd pand ging, maakte het niet minder onverantwoord. Integendeel.

We lieten er geen gras over groeien. Zoals bij vele oude gebouwen rees meteen de vraag naar de aanwezigheid van asbest. We vroegen het asbestregister op. Tot onze opluchting bleek er geen gevaar op blootstelling aan asbestdeeltjes. De overige gebreken werden opgelijst en meegenomen naar de gemeenteraad van september 2024. Een beladen moment, net voor de verkiezingen, maar bovenal een moment dat politieke moed vereiste.

Wat volgde, was ontluisterend.
De toenmalige meerderheid van SamenPlus (VLD, Vooruit en Groen) veegde onze bezorgdheden van tafel. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen, wees men gemakzuchtig naar de Vlaamse overheid, omdat het gebouw onder erfgoed viel. Keuringen uit het verleden werden aangehaald als bewijs dat het pand in orde zou zijn. De brandtrap, waarvoor al een raming bestond, werd geschrapt omdat de kostprijs van 94.000 euro als te hoog werd beschouwd.

Toen we hen confronteerden met de feiten, kregen we het verwijt dat we aan politieke spelletjes deden. Onze bezorgdheid werd gebagatelliseerd. De realiteit werd weggeredeneerd. De veiligheid van kinderen werd ondergeschikt gemaakt aan partijpolitieke reflexen.

Tot overmaat van ramp werd ons zelfs verweten dat ons plaatsbezoek onreglementair was en dat we de deontologische code geschonden hadden door het pand te betreden. Reglementair bekeken erkenden we onze fout en toonden we schuldbesef voor deze misstap. Maar dat men in een dossier van deze ernst dergelijke formaliteiten uitspeelt om de aandacht af te leiden van de échte problemen, illustreert vooral het schrijnend gebrek aan verantwoordelijkheidszin.

Maar wij deden wél ons huiswerk. Nog vóór de gemeenteraad vroegen we bij erfgoed na welke aanvragen waren ingediend en wat de adviezen waren. Die bleken allemaal positief. Bovendien had minister van Erfgoed Matthias Diependaele 50.247,58 euro vrijgemaakt voor de restauratie van de ramen. Dat men vervolgens erfgoed als schuldige aanduidde, terwijl het net een meewerkende partner was, is niet alleen misleidend maar ook bijzonder schrijnend.

De conclusie is onontkoombaar.
De vorige bestuursploeg van groenen, socialisten en liberalen heeft haar verantwoordelijkheid niet opgenomen. Ze liet kinderen verblijven in een gebouw dat volstrekt ongeschikt was voor opvang. Ze koos voor wegkijken in plaats van aanpakken. Ze lachte problemen weg in plaats van oplossingen te zoeken.

Wij zijn opgelucht dat het nieuwe bestuur de ernst van het dossier erkent en de nodige stappen zet. We ondersteunen ook het voorstel van een voormalige meerderheidspartij om naar een alternatieve locatie uit te wijken. Maar na de nalatigheid van de vorige legislatuur zou het getuigen van een minimum aan intellectuele eerlijkheid om schuldbesef te tonen.

Want de waarheid mag niet onder tafel worden geveegd. En omdat een beeld vaak meer zegt dan duizend woorden, tonen we u hieronder de foto’s die wij toen aan de meerderheid overmaakten. Beelden die zij weigerden ernstig te nemen.

Link naar interpellatie op de gemeenteraad:

 https://streamings.streamovations.be/assenede/gemeenteraad-en-raad-voor-maatschappelijk-welzijn-van-26092024/seek/1727378763

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is