U bent hier
Programma 2024
Het team van N-VA Assenede heeft een uitgebreid programma opgesteld waarmee zij een sterk aanbod doen aan onze inwoners. Met dit programma willen ze een beleid voeren dat gericht is op het dichten van de kloof tussen de inwoners en het bestuur. Het doel is om een transparante en efficiënte overheid te creëren, waarbij de belangen en noden van de gemeenschap centraal staan.
Veiligheid op straat
Met N-VA willen we ervoor zorgen dat de straatverlichting opnieuw gaat branden. Het is tijd om de veiligheid op onze straten te verhogen. Veel inwoners voelen zich onveilig sinds de verlichting tijdens de energiecrisis werd gedoofd. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en zorgen ervoor dat de verlichting weer aan gaat, zodat iedereen zich veiliger voelt in zijn buurt.
Daarnaast willen we het buurtwerk versterken. Het oprichten van Buurt Informatie Netwerken (BIN's) en het versterken van de wijkwerking van de politie zijn cruciale stappen om de kloof tussen de inwoners en de politie te verkleinen. Dit heeft als voordeel dat onze diensten beter geïnformeerd zijn en onze inwoners beter beschermd worden.
We willen echter niet overstappen naar een surveillancemaatschappij. Het gebruik van camera's kan een effectief middel zijn in bepaalde situaties, maar mag niet de norm worden.
Kansen voor ondernemers
Wij geven ondernemers een nieuwe kans in onze gemeente. Met de oprichting van een ondernemersloket bieden we hen directe ondersteuning en begeleiding. Bovendien willen we ondernemingen vrijstellen van bedrijfsbelastingen bij hinder door wegenwerken, zodat zij financieel niet de dupe worden van noodzakelijke infrastructuurwerken. Heldere communicatie met ondernemers vóór de start van openbare werken is daarbij essentieel.
Voor de uitdagingen van de toekomst willen we onze ondernemers actief begeleiden. Van landbouwers tot kleine zelfstandigen, we ondersteunen hen in de klimaattransitie en andere opkomende uitdagingen, zodat ze kunnen blijven groeien en bloeien in onze gemeente.
Dienstverlening op maat
We zetten ons in om de kloof tussen gemeente en inwoner te verkleinen door de dienstverlening dichterbij en toegankelijker te maken voor iedereen. Een van de initiatieven die we hiervoor lanceren, is het organiseren van zitdagen in elke deelgemeente. Hierdoor kunnen inwoners gemakkelijk in hun eigen buurt terecht met vragen en zorgen.
Voor minder mobiele personen introduceren we de mobiele ambtenaar. Deze ambtenaar biedt ondersteuning aan huis, zodat ook deze groep inwoners zonder problemen toegang heeft tot gemeentelijke diensten. Dit initiatief zorgt ervoor dat niemand uit de boot valt en dat iedereen kan rekenen op de hulp die ze nodig hebben.
Daarnaast zetten we volop in op digitalisering. Online platformen waarmee inwoners zelf hun dienstverlening kunnen organiseren, verlagen de werkdruk op onze gemeentelijke diensten en maken het voor de burger gemakkelijker om zaken snel en efficiënt af te handelen.
Tot slot willen we de afbraak van sociale dienstverlening een halt toeroepen. In plaats daarvan kiezen we ervoor om deze diensten te versterken en op te waarderen. Hiermee ondersteunen we de hulpbehoevenden in onze gemeente en zorgen we ervoor dat de gemeente haar betrokkenheid bij de samenleving behoudt en zelfs versterkt
Mobiliteit voor iedereen
Wij zetten ons in voor een totale herziening van het mobiliteitsplan om ruimte te creëren voor alle weggebruikers, waarbij veiligheid altijd voorop staat. Dit betekent dat we afstappen van onnuttige fietsstraten en in plaats daarvan kiezen voor een gedegen mobiliteitsbeleid dat gestoeld is op een duidelijke visie. Ons doel is om de ongemakken te verkleinen en de veiligheid op een duurzame manier te verhogen.
Het huidige wegennet dat we in onze gemeente hebben, verdient een degelijk onderhoud. We willen af van een ad-hoc aanpak en kiezen voor een beleid dat proactief problemen aanpakt. Regelmatig en gericht onderhoud is cruciaal om ons netwerk in goede staat te houden en toekomstige problemen te voorkomen.
Bij de heraanleg van wegen zetten we maximaal in op een totale beleving voor alle weggebruikers. Of je nu automobilist, fietser of voetganger bent, iedereen moet zijn weg vlot en veilig kunnen vinden in onze gemeente. We streven naar een infrastructuur die recht doet aan alle gebruikers, zonder de ene groep boven de andere te plaatsen.
Meer inspraak voor inwoners
Wij willen een beleid voeren dat echt aansluit bij de noden en wensen van onze inwoners. Dit doen we door bijvoorbeeld de adviesraden op te waarderen, zodat zij een sterkere stem krijgen in de besluitvorming. Daarnaast gaan we altijd in grondig overleg met de buurten waar beslissingen genomen worden. Of het nu gaat om openbare werken, verkavelingen, of het creëren van speelelementen voor de jeugd, wij betrekken de betrokken buurtbewoners actief bij de plannen.
Daarnaast streven we naar een helder en gedegen communicatieplan. Het is voor ons essentieel dat onze inwoners goed geïnformeerd zijn en niet met vragen achterblijven. Transparante communicatie voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.
Verantwoordelijke aanpak tegen wateroverlast
Onze gemeente heeft de afgelopen jaren te maken gehad met wateroverlast door gebrekkig onderhoud van de grachten. Dit geldt zowel voor de gemeentelijke grachten, vanwege het beperkte budget, als voor de grachten die niet in eigen beheer zijn maar rijkelijk gesubsidieerd worden, en die eveneens onvoldoende worden onderhouden.
Om de wateroverlast effectief te bestrijden, willen wij een nauwe samenwerking opzetten om problemen in een vroeg stadium te ondervangen. Daarnaast streven wij ernaar om de budgetten grondig te herzien om beter tegemoet te komen aan de behoeften voor nauwkeuriger onderhoud.
Opvang en activiteiten in elke deelgemeente
Wij zetten ons in om in elke deelgemeente kinderopvang te voorzien. We vinden het belangrijk om lokale opvangmogelijkheden te creëren die aansluiten bij de behoeften van onze inwoners.
Daarnaast vinden wij dat elke deelgemeente moet beschikken over een gevarieerd aanbod van activiteiten. Dit draagt bij aan de versterking van onze gemeenschap en bevordert de onderlinge verbondenheid.
Op deze manier kunnen we ook werkende ouders ontlasten, die bij inschrijving voorrang krijgen, en bijdragen aan een betere balans tussen werk en privéleven.
Jongerenbeleid van baby tot jongvolwassene
Wij willen een beleid ontwikkelen dat ten voordele komt van al onze jongeren, van baby tot jongvolwassene.
Allereerst willen we extra speelgelegenheden creëren in elke deelgemeente. Dit omvat niet alleen traditionele speeltuinen, maar ook innovatieve oplossingen zoals speelbossen.
Daarnaast willen we de fysieke werking van het Huis van Kind versterken. Dit moet een plek worden waar jongeren zich kunnen ontwikkelen, groeien en bloeien, en waar ze terecht kunnen voor bijvoorbeeld studiebegeleiding.
Verder willen we onderzoeken of het haalbaar is om een jeugdcafé in Assenede te openen. Dit zou een ruimte moeten bieden waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en gestimuleerd worden in hun sociale en persoonlijke ontwikkeling.
Toegankelijke woonmarkt
Wij willen een regierol opnemen op de woonmarkt met als doel het creëren van starterswoningen. Dit biedt jonge gezinnen de kans om hun eerste woning te betrekken en bevordert de toegankelijkheid van de woonmarkt.
Daarnaast willen we ons richten op de ontwikkeling van het woonuitbreidingsgebied om het woningaanbod te verhogen.
Wij zetten ons ook in om de opgelegde doelstellingen voor sociale woningen te behalen. Tegelijkertijd pleiten wij voor strengere controles om ervoor te zorgen dat de regels, zoals inschrijving bij de VDAB en de vereiste taalbeheersing, strikt worden nageleefd.
Een financieel gezonde gemeente
We starten de legislatuur met een grondige uitgaventoets van onze eigen kosten. Dit heeft als doel te besparen op inefficiënte uitgaven, zonder in te boeten op de kwaliteit van onze diensten.
Onze focus ligt op het creëren van een financieel gezond kader, waarbij we ons inzetten voor schuldenafbouw. Daarnaast willen we ons engagement aangaan om de belastingen te verlagen, of op zijn minst niet te verhogen.
Verwacht van ons een financieel gezond beleid in plaats van onnodige prestigeprojecten. Onze prioriteit ligt bij een duurzaam en verantwoord beleid!